Projecten

In onze projectwerking onderzoeken we alternatieve formules, verrijken we onze inzichten via internationale uitwisselingen en proberen we nieuwe invalshoeken uit. Zo blijft onze kunst- en erfgoededucatie up to date, relevant en performatief. 


Recente projecten  

Alpine heritage
Petrol
Bouwspeelplaats
Move your mind
Empower the Young

Alpine Heritage


Hoe hou je de jeugd in kleine bergdorpjes? Hoe vorm je een verlaten gebouw om tot een hippe ontmoetingsplaats voor jongeren? Hoe geef je onconventionele locaties een culturele invulling? Alpine Heritage bracht Europese jongeren en jeugdwerkers samen om oplossingen voor deze vragen te bedenken, hun eigen projecten uit te werken, en hun ondernemerschapsvaardigheden aan te scherpen.

Alpine Heritage is een kleinschalig partnerschap gesteund door Erasmus+. We brachten afgelopen drie jaar jongeren en jeugdwerkers uit België, Italië en Baskenland samen met de gemeenschappelijke droom om jongeren op een originele manier een (be)stem(ming) te geven. Door de internationale samenkomst konden ze leren van elkaar en elkaars contexten en zo hun eigen projecten verrijken. Het project bestond uit drie fases. 



In de eerste fase kwamen jongeren, jeugdwerkers en kunstenaars samen in Italië om te kijken wat cultureel erfgoed daar betekent en welke rol kunst kan spelen in de bergen. In de tweede fase zoomden we in op de werking van onze partner in Baskenland en verschillende projecten in hun omgeving. Waar de focus in Italië meer lag op kunst, focusten we hier meer op jeugdwerk en de vraag hoe je jongeren in een valleidorp houdt. In de derde en laatste fase brachten we de deelnemers samen in Leuven voor een masterclass rond ondernemerschap. Via verschillende workshops, sessies en locatiebezoeken rond architectuur, financiële geletterdheid of cultureel ondernemerschap kregen de deelnemers de kans om waardevolle input te verzamelen die ze konden toepassen in hun eigen projecten.

Het project rondde af in december 2024. Momenteel zijn we volop nieuwe mogelijkheden aan het verkennen om met deze thema’s, deelnemers of partners opnieuw in zee te gaan voor een toekomstig internationaal project. 



Petrol

Creatieve brandstof tanken? Dat doe je op Petrol! Elk jaar in november organiseert BAMM een gratis vormingsdag voor vrijwilligers, beroepskrachten uit het jeugdwerk en liefhebbers van kunst en cultuur. 

Het is een dag vol kunstinspiratie, interessante ontmoetingen en uitwisseling. Een dag om zelf creatief bezig te zijn en met een volle tank ideeën weer naar huis te keren! BAMM is verbonden aan een heel arsenaal vrijwilligers uit het jeugdwerk. Speciaal voor hen werd Petrol in het leven geroepen. Zo’n waardevolle dag wilden we echter graag opentrekken naar de hele sector. Daarom zijn sinds 2023 alle jonge vrijwilligers en beroepskrachten uit het jeugdwerk welkom.



Een greep uit het aanbod: de workshop Swingende schilderijen & bewegende beelden, een infosessie over zaalteksten bij kunsttentoonstellingen, omstaanderstraining, of een workshop Visual Storytelling over cultuur op sociale media. Elk jaar maken we een mix van enkele gevestigde sessies en nieuwe vormingen of workshops zodat je steeds kan terugkomen om iets nieuws te leren!

Petrol gaat in 2025 door op zaterdag 8 november! 




Bouwspeelplaats

Wat krijg je als je een leeg grasveld vol gooit met hout, stof, knutsel- & constructiemateriaal? Een Bouwspeelplaats! Op de Bouwspeelplaats timmeren, bricoleren en bouwen kinderen aan zotte kunstwerken en unieke constructies. 
Ze experimenteren zelf met boormachines, hamers, nagels,... Een eigen kamp inrichten, een kasteel ontwerpen, oude decorstukken upcyclen tot een coole glijbaan of iets totaal nieuw uitvinden, het kan allemaal.



Tijdens de schoolvakanties van 2023 en 2024 konden kinderen tussen 8 en 14 jaar zich helemaal komen uitleven op de Bouwspeelplaats. Naast vrije bouwmomenten werden er regelmatig workshops gegeven door onze docenten van Mooss. Het ideale recept dus voor een cool, origineel en bovendien gratis kamp. Zoals steeds bij BAMM is het niet wat je maakt, maar wat je beleeft tijdens het maken dat centraal staat. Een hele dag meedoen, of even meedoen, het was allemaal mogelijk.




Move your mind

Hoe educatie boeiend en beklijvend maken? Daar denken we bij BAMM graag over na. Helemaal als daar internationaal ideeën over worden uitgewisseld!
Daarom stapten we als partner mee in het Erasmus+ project ‘Move your mind’: een internationaal uitwisselingsproject tussen verschillende landen om schooluitval te voorkomen en jongeren te begeleiden naar de arbeidsmarkt. We werkten hiervoor samen met partners uit Nederland, Denemarken, Finland, Italië en Zwitserland. Het centrale thema van het project was ludodidactiek.

Ludodidactiek is een leermethode die ontstaan is doordat twee bevlogen docenten de wens deelden om hun saaie lessen beter af te stemmen op hun studenten. Het systeem ontwerpt leersituaties op basis van spelprincipes om het publiek te boeien en actief leren te stimuleren.

Samen met een aantal collega’s van BAMM en onze partners volgden we een korte opleiding over ludodidactiek aan de HKU Utrecht. Vervolgens pasten alle partners deze methodiek toe op hun doelpubliek of experimenteerde binnen hun lessenpakket.

Move Your Mind bevatte heel wat uitwisselingen waaruit we telkens iets leerden of meenamen. Zo leerden we dat spel een magische cirkel is met eigen regels. Je kan er altijd in- en uitstappen. Naast spelers heb je ook toeschouwers en passanten en dikwijls wisselen die van rol: toeschouwers gaan deelnemen en passanten blijven staan om te kijken. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij onze in- en uitloopworkshops. Ook nemen we mee dat spelen een spectrum is met regels die aangepast worden tijdens het spel. We gaan om met de regels zoals kinderen op de speelplaats, niet zoals professionele spelers tijdens een voetbalmatch.

Verder leerden tijdens de uitwisselingen elkaars praktijk kennen en werkten we cases uit die we konden voorleggen aan experts. Hierdoor konden we ook onze eigen methodiek eens door een andere bril bekijken en reflecteren over de manier waarop spel een rol kan spelen binnen onze methodiek.

Op dit moment werken we met dezelfde partners een vervolgproject uit om jongeren en begeleiders te leren omgaan met emoties.








    

Empower the Young 

Hoe kunnen we kunsteducatie verbinden met grote thema’s zoals burgerschap en klimaatverandering en hoe brengen we die vraagstukken vervolgens op maat van kleuters en jonge kinderen? Daarover denken we samen met verschillende internationale partners na in het Erasmus+ project Empower the Young!
Het project Empower the Young onderzoekt of het gebruik van sprekende objecten kinderen van 4 tot 8 jaar kan aanzetten om over klimaat en burgerschap te reflecteren. De Nederlandse organisatie GoWonder ontwikkelde de Tellmies, die al in verschillende musea werkzaam zijn. Tellmies zijn objecten met ingebouwde sensoren en audiospelers die kinderen en gezinnen op een speelse manier door een tentoonstelling gidsen. Zijn deze knuffeldieren ook een meerwaarde in onze workshopcontext? Dat gaan we onderzoeken! 

Naast GoWonder zijn er nog andere partners betrokken bij dit project. Naturalis, een museum en onderzoekscentrum over biodiversiteit in Leiden, trekt dit project. Zij willen onderzoeken of Tellmies ook in hun museum ingezet kunnen worden. Hetzelfde geldt voor Centro Ciência Viva do Algarve, een Portugees wetenschapscentrum verbonden aan een nationaal park. De educatieve tools worden aangereikt door Wismon en de communicatie wordt verzorgd door Studio Kabritu, beiden Nederlandse organisaties. 



Tijdens onze eerste internationale samenkomst in Leiden zagen we de Tellmies in actie in verschillende contexten en brainstormden we met de partners over hoe onze ideale Tellmie eruit zou zien. Omdat we bij BAMM procesgericht werken en we geloven dat kennis door elk individu geconstrueerd wordt vanuit de eigen leefwereld, moet onze Tellmie vooral open vragen stellen en flexibel meebewegen met het leerproces van de kinderen. Daarnaast stimuleert onze ideale Tellmie kinderen om zelf in interactie te gaan met kunst en verschillende materialen zodat ze die op verschillende manieren kunnen ontdekken. 

In het project Empower the Young staat speels leren en experimenteren centraal. We werken workshops uit over o.a. klimaat, met en zonder de Tellmies, en evalueren de impact. 




Dit 3-jarig traject is gefinancierd door Erasmus+ (2024-1-NL01-KA220-SCH-000247597) en loopt van 2024 tot 2027. 
BAMM vzw

Vaartkom 4
3000 Leuven
info@bamm.be
+32 016 65 94 65




De deelmerken
Missie & Visie
Geschiedenis
Methodiek

Bazart
AmuseeVous
Mooss
Mastiek
Projecten

Team
Bezoek
API

Jobs
Nieuws

  
nr: 0422.357.794 — RPR Leuven